PISPALAN RADIO

729 kHz AM - 99,5 MHz FM

Kuuntele verkkoradiosta
Facebook

Näin se meni!


Pispalan Radio perustettiin puhelinkeskusteluna helmikuun lopulla 2015. Kännyköiden päissä jutustelivat Pasi Komsi Hämeenkyröstä ja Jari Niemelä Tampereelta. Herra Komsilla oli idea: perustetaan paikallinen radio hänen vanhan Radio Gramoxinsa konseptiolle. Herra Niemelällä oli jatkoidea: radion tulee olla yhteisöradio, jossa mainokset eivät raikaa. Molemmat herrat hyväksyivät lähtökohdat, ja niinpä lupahakemus Viestintävirastolle sorvattiin sähköpostilla sunnuntaina 1. maaliskuuta 2015. Radion nimi sukeutui pienen pohdinnan jälkeen varsin hartaassa yhteisymmärryksessä.

Kolmen kuukauden lyhytaikaisen radioluvan taajuudelle 99,5 MHz saimme Viestintävirastolta kolmessa päivässä. Varsin nopeasti saimme sovittua Tampereen kaupungin kanssa lähetysantennin sijoittamisesta Pispalan Haulitorniin, noin 50 metrin korkeuteen tornin päässä olevan kopin alapuolelle. Perjantai 7. maaliskuuta sujui laitteiston asentamiseen ja kiipeilyyn edestakaisin Haulitorniin. Koelähetys alkoi samana iltana noin kello 18.00.

Sunnuntaina 8. maaliskuuta kokeilimme iltapäivällä pienimuotoisia juontoja herra Niemelän olohuoneesta. Toimi kuin kuuluisa junan vessa!

Pispalan Radion virallinen aloituspäivä oli maanantai 9. maaliskuuta klo 18, jolloin ensimmäinen puhelähetyksemme sinkoutui maailmalle Tampereen seudulla taajuudella 99,5 MHz sekä internetissä ympäri maailman! Siitä se lähti.

Koelähetyksiä teimme sen jälkeen lyhytaikaisilla luvilla käytännössä koko vuoden 2015. Vakuutuimme kuitenkin, että on haettava pysyvää toimilupaa. Hakemus kirjoitettiin elokuussa 2015 ja marraskuussa saimme sen. Kokeilujakso oli ohi, ja aloitimme 1.1.2016 toimiluvalla, joka on voimassa vuoteen 2019. Puhumme pysyvästä toimiluvasta, koska käytäntö on osoittanut, että jos radioasema hoitaa asiansa moitteetta (ei tee konkurssia, noudattaa lakia ja hyviä tapoja jne.), jatkoa seuraa.

Kiitämme Viestintävirastoa eli Suomen valtiota, joka on ymmärtänyt myös pienten radioasemien tärkeyden tässä suurten kaupallisten asemien hallitsemassa radiokentässä. Niinikään kiitämme tekijänoikeusjärjestö Teostoa, jonka kanssa varsin vaivattomasti saimme sopimuksen aikaiseksi. Kiitämme myös muusikoiden ja musiikkituottajien etujärjestöä Gramexia, jonka kanssa hetken konseptiotamme rautalangasta väännettyämme saimme aikaiseksi niinikään mutkattoman sopimuksen.

Näin on päässyt käymään. Omaleimaisen radion vakiintumisen myötä herrat Komsi ja Niemelä päättivät myös lakata olemasta herroja. He valitsivat itselleen radiotirehtööri-tittelin. Moista ei ammattinimistössä tunneta, eikä liioin arvonimiluettelossa, mutta se siitä.

Ai niin. Meillähän on tuo otsikossa mainittu AM-taajuusalueen toimilupa myös taskussa. Perästä kuuluu, tosin emme tiedä vielä mitä säveliä... PISPALAN RADIO - KAIKENLAISTA KUMMAA JO VUODESTA 2015! 

Copyright 2016 Pispalan Radioyhdistys Ry